Παρουσιάσεις - Ομιλίες



2009

Η Νατάσα Μιχαηλίδου, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος και Ερευνητική Συνεργάτης του Ι.Π.Ε.Τ./ Ε.Κ. "Αθηνά", παρουσίασε εισήγηση στην Ημερίδα "Εκπαιδευτικές δράσεις για την πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον 2008-2009" της Ομάδας Εργασίας του CECA (Committee for Education and Cultural Action) του Ελληνικού Τμήματος του ICOM (26/6/2009) με τίτλο: "Πολυμέσα και Πολιτιστική Εκπαίδευση: εφαρμογές του".

* * *

Με απόφαση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ανατυπώνεται το CD με τα πρακτικά από τη Θράκη, το οποίο δημιουργήθηκε από το Ι.Π.Ε.Τ/ Ε.Κ. "Αθηνά" και ολοκληρώθηκε το 2000.

* * *

Η Νατάσα Μιχαηλίδου, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος και Ερευνητική Συνεργάτης του Ι.Π.Ε.Τ./ Ε.Κ. "Αθηνά", παρουσίασε εισήγηση στη Διημερίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας "Ψηφιακά Έργα" (6-7/4/2009) με τίτλο: "Διαδραστικές Πολυμεσικές Εφαρμογές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και Infokiosks Πληροφόρησης στην πόλη της Άρτας".

* * *

Ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε.Τ./Ε.Κ. "Αθηνά", κ. Χριστόδουλος Χαμζάς, συμμετείχε με την ομιλία του "Καταγραφή και προβολή του πολιτιστικού αποθεμάτος στον 21ο αιώνα" στην 3η Πανελλήνια Διημερίδα Καθηγητών Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συνδιοργάνωσαν ο Ν.Α.Ρ.Ε. και το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου στην Αλεξανδρούπολη (Ξενοδοχείο Alexander Beach), στις 3-4 Απριλίου 2009.

* * *

Ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε.Τ./ Ε.Κ. "Αθηνά", κ. Χριστόδουλος Χαμζάς, συμμετείχε με την ομιλία του "Καταγραφή και προβολή του πολιτιστικού αποθεμάτος στον 21ο αιώνα" στην Ημερίδα "Η Συμβολή των Ερευνητικών Κέντρων στην Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία" που διοργάνωσε η ΓΓΕΤ στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), την 1η Απριλίου 2009.

* * *

Την Τρίτη 31 Μαρτίου και ώρα 11:30 π.μ. στο Φουαγιέ του Θεάτρου Παλλάς (Βουκουρεστίου 5) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα "Η ψηφιακή Πολιτική δημιουργία στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας", στην οποία παρουσιάστηκαν έργα πολιτισμού, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Γ ΚΠΣ 2000-2006. Στην εκδήλωση αυτή βραβεύθηκαν τα καλύτερα έργα. Από το Ι.Π.Ε.Τ./Ε.Κ. "Αθηνά" παραβρέθηκε ο Ερευνητής Γ. Παυλίδης, Υπεύθυνος του έργου της Πρόσκλησης 172, με τίτλο "DIGITECH III, β φάση" για την παραλαβή του βραβείου.

* * *

Η Νατάσα Μιχαηλίδου, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος και Ερευνητικός Συνεργάτης του Ι.Π.Ε.Τ./ Ε.Κ. "Αθηνά", παρουσίασε εισήγηση στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Mobile Learning 2009 που έλαβε χώρα στη Βαρκελώνη (26-28/2/2009) με τίτλο: "Virtual Guide: Evaluation of a Mobile Museum Visit".

* * *
2008

Στις 11 – 16 Μαΐου 2008 ο μεταδιδακτορικός υπότροφος του Ι.Π.Ε.Τ. Δρ. Πολυμέρης Σ. Γεώργιος και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια - υπότροφος του Ι.Π.Ε.Τ. Λιάμη Βασιλική συμμετείχαν στο 37th International Symposium on Archaeometry, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Siena (Ιταλία), παρουσιάζοντας τις εξής εργασίες: (1) G.S. Polymeris, G. Kitis, A. Sakalis, N.C. Tsirliganis, “IRSL dating of a deep water core from Pylos, Greece; comparison to post IR Blue and TL dating results.”, (2) V. Liami, A. Sakalis, D. Tsiafaki, N.C. Tsirliganis, “Archaeometric Study of Black Glazed and Red Figured Sherds from Karabournaki, Greece”. και (3) A. Sakalis, N. Merousis, N.C. Tsirliganis, “Multivariate statistical study of Neolithic pottery analysed by micro X-Ray Fluorescent Spectroscopy from the excavation site of Polyplatanos, North Greece.”

* * *
2007

Ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε.Τ./Ε.Κ. "Αθηνά", κ. Χριστόδουλος Χαμζάς, συμμετείχε με την ομιλία του "3D Ψηφιοποιήσεις και οι Εφαρμογές τους" στην Ημερίδα "Μετάδοση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου" που διοργάνωσε το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής & Τηλεοπτικών Συστημάτων (ΤΗΜΜΥ) του Α.Π.Θ. στα πλαίσια του ΕΠ ΚτΠ Γ΄ ΚΠΣ στη Θεσσαλονίκη, στις 11-12-2007.

* * *

Στις 8 – 13 Ιουλίου 2007 ο μεταδιδακτορικός υπότροφος του Ι.Π.Ε.Τ. Δρ. Πολυμέρης Σ. Γεώργιος, ο διδακτορικός υπότροφος του Ι.Π.Ε.Τ. Δάλλας Ι. Γεώργιος και η προπτυχιακή υπότροφος του Ι.Π.Ε.Τ. Στεφανάκη Ελένη-Χρυσάνθη συμμετείχαν στο 15th International Conference on Solid State Dosimetry, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Delft (Ολλανδία), παρουσιάζοντας τις εξής εργασίες: (1) Dallas, G.I., Polymeris, G.S., Stefanaki, E.C., Afouxenidis, D., Tsirliganis, N.C., Kitis, G., “Sample dependent correlation between TL and LM-OSL in Al2O3:C.”, (2) Dallas, G.I., Afouxenidis, D., Stefanaki, E.C., Tsagas, N.F., Polymeris, G.S., Tsirliganis, N.C., Kitis, G., “Reconstruction of the thermally quenched TL glow curve in Al2O3:C.” και (3) Kiyak, N.G., Polymeris, G.S., Kitis, G., “LM-OSL thermal activation curves of quartz: Relevance to the thermal activation of the 110 oTL glow-peak.”

* * *

Η Μονάδα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ι.Π.Ε.Τ. σε συνεργασία με τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ) παρουσίασε στις 26/02/2007, στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, το πρόγραμμα "Μελέτη και Δημιουργία Εμπειρικών Μουσειοσκευών".

* * *
2006

Η περιοδική ενημερωτική έκδοση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας "Ε&Τ" παρουσίασε, στο τεύχος 19 (Ιούλιος - Αύγουστος 2006), το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά", στο οποίο περιλαμβάνεται και το Ινστιτούτο Πολιτιστικής & Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας.

* * *

Ο Δρ. Σωτηρόπουλος Παναγιώτης παρουσίασε την εργασία του με θέμα «The Problem of the Public Understanding of Techno-Science as a Prerequisite for the Development of a Research Culture» στο Workshop European Models of Synergy between Teaching and Research in Higher Education στο Tallinn της Εσθονίας, στις 4 έως 6 Μαίου 2006.

* * *

Η Δρ. Δέσποινα Τσιαφάκη, εντεταλμένη ερευνήτρια του ΙΠΕΤ, την Τετάρτη 12 Απριλίου και ώρα 20.00 μ.μ., έδωσε διάλεξη στην Κομοτηνή με θέμα "Η Θράκη στον Χρόνο". Η διάλεξη διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης.

* * *

Η Δρ. Δέσποινα Τσιαφάκη σε συνεργασία με τον κ. Ευαγγελίδη Βασίλειο παρουσίασαν την εργασία τους "GIS as an Interpretative Tool in Greek Archaeological Research" στο συνέδριο GIS Research UK (GISRUK) 14th Annual Conference που πραγματοποιήθηκε στο School of Geography, University of Nottingham της Μ. Βρετανίας στις 5-7 Απριλίου 2006.

* * *

Εισήγηση του Δρα. Παναγιώτη Σωτηρόπουλου, στη ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΕΕ για την Ανάπτυξη - Αναβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με θέμα: "Στ’ ανοιχτά χαρτιά και στα βιβλία κιόλας φυσούσε χλιαρό αεράκι. Λόγος και μεταλόγος για τις Ν.Τ στην εκπαίδευση" που πραγματοποιήθηκε στις 18-19/3/2006 στην Ξάνθη.

* * *

Η εντεταλμένη ερευνήτρια του Ινστιτούτου Δρ. Τσιαφάκη Δέσποινα σε συνεργασία με τον καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγ. Μ. Τιβέριο, και τη Λέκτορα του ίδιου Τμήματος, κα. Ε. Μανακίδου, παρουσιάσανε στο πλαίσιο της 20ης Αρχαιολογικής Συνάντησης "Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη", που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 13-17 Φεβρουαρίου 2006, το έργο τους που αφορά τις "Ανασκαφικές έρευνες στο Καραμπουρνάκι κατά το 2005: ο αρχαίος οικισμός".

* * *

Ομιλία της Δρ. Δέσποινας Τσιαφάκη, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στην αίθουσα "Λίλιαν Βουδούρη", του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με θέμα "Η Θράκη στο χρόνο". Η Δρ. Τσιαφάκη παρουσίασε με τη βοήθεια διαφανειών την ιστορία της Θράκης και των Θρακικών φύλων από τις παρυφές των μύθων και της προϊστορίας μέχρι τις πρώτες επαφές με τον ελληνικό πολιτισμό. Η περιήγηση στην ιστορία της Θράκης συνεχίστηκε με εκτενείς αναφορές στη ζωή, στα ήθη, τα έθιμα, τη θρησκεία και τον πολιτισμό των κατοίκων της κατά την Κλασσική και Ελληνιστική εποχή, τις περιόδους της Ρωμαϊκής, Βυζαντινής, Οθωμανικής αυτοκρατορίας καταλήγοντας στις αρχές του 20ου αιώνα και την ένωσή της με την Ελλάδα. Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων "Η ΘΡΑΚΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ", που διοργανώνεται από τη Μονάδα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ι.Π.Ε.Τ. σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

* * *
2005

"Η περιήγηση του Βλαδίμηρου στην Κυβερνόπολη": Μια πολυμεσική εφαρμογή (CD), ένα 16σέλιδο και ένα πολύπτυχο είναι η τελευταία παραγωγή του Ινστιτούτου Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (ΙΠΕΤ/ΚΕΤΕΠ) που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου "Σχέδιο ενημέρωσης και υποστήριξης για τη συμμετοχή των παλινοστούντων ομογενών του Δήμου Ξάνθης στην ψηφιακή εποχή".

* * *

Εισήγηση του Δρα. Σωτηρόπουλου Παναγιώτη με θέμα "Διαδικτυακές Κοινότητες Μάθησης και Παρακαταθήκες Μαθησιακών Αντικειμένων: Παρουσίαση μιας Πιλοτικής εφαρμογής" στο Πρώτο Θερινό Σχολείο "Δυναμικές Στρατηγικές στην Εκπαίδευση" (Δελφοί, 17-21 Αυγούστου 2005) που οργάνωσε το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: "ΒΙΟΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ & ΜΑΘΗΣΗ" του Πανεπιστημίου Αθηνών.

* * *

Εισήγηση του Δρα. Σωτηρόπουλου Παναγιώτη στις 22 Ιουλίου 2005 στην Καβάλα με θέμα "Πραγματολογικές προϋποθέσεις επανοικειοποίησης της Πολιτισμικής κληρονομιάς & Περιφερειακή Ανάπτυξη" στα πλαίσια του Συνεδρίου της ΔΑΝΕΚ "ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ".

* * *

Στις 24-29 Ιουλίου 2005 ο ερευνητής του Ινστιτούτου Δρ. Τσιρλιγκάνης Νέστωρ και ο διδακτορικός υπότροφος Πολυμέρης Γεώργιος θα παρουσιάσουν την εργασία Tsirliganis, N., Polymeris, G., Loukou, Z., Kitis, G. "Anomalous fading of the TL, Blue-SL and IR-SL signals of fluorapatite" στο 11th International Conference on Luminescence and Electron Spin Resonance Dating που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Κολωνία, Γερμανία).

* * *

Στο Τεύχος 6 (Φεβρουάριος 2005) του περιοδικού "E&T" της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης δημοσιεύτηκε άρθρο-αφιέρωμα στο Ινστιτούτο Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (ΙΠΕΤ/ΚΕΤΕΠ). Το εν λόγω άρθρο διατίθεται εδώ.

* * *

Εισήγηση του Δρα. Σωτηρόπουλου Παναγιώτη στο Συμπόσιο «Τηλεργασία και Σύγχρονες Μορφές Εργασίας» 18 & 19 Μαρτίου 2005 στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Εφαρμογές Τηλεργασίας και Τηλεμπορίου στην Ελληνική Περιφέρεια».

* * *

Εισήγηση του Δρ. Σωτηρόπουλου Παναγιώτη, Ερευνητή του ΙΠΕΤ, με θέμα "Το πρόβλημα της δημόσιας κατανόησης της τεχνοεπιστήμης. Προϋποθέσεις συγκρότησης μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης" στο 1ο Συμπόσιο για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Ελλάδα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών που οργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών στις 27-28 Ιανουαρίου 2005.

* * *
2004

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, καθηγητής κ. Χριστόδουλος Χαμζάς, παρουσίασε την 1-12-2004 τις δραστηριότητες του ΙΠΕΤ σε Ημερίδα που διοργανώθηκε παρουσία του Dr. Arthur W. Winston, Πρόεδρο του ΙΕΕΕ για το 2004 και Διευθυντή του Gordon Institute of Tufts University.

* * *

Ο καθηγητής Χρ. Χαμζάς, Διευθυντής του ΙΠΕΤ/ΚΕΤΕΠ, συμμετείχε στο "International Conference on Image Processing - ICIP 2004", που διοργανώθηκε στη Σιγκαπούρη μεταξύ 24 και 27 Οκτωβρίου 2004, όπου παρουσίασε το paper των Παυλίδη Γεώργιου, Τσεκερίδου Σοφία, Χαμζά Χριστόδουλου: "JPEG - Matched Data Filling of Sparse Images".

* * *

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, καθηγ. Χρ. Χαμζάς, παρουσίασε στις 29/09/2004 στην Αθήνα, καθώς και στις 08/10/2004 στη Θεσσαλονίκη, το θέμα της Ψηφιοποίησης Τρισδιάστατων Αντικειμένων στα πλαίσια των ΗΜΕΡΙΔΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ με θέμα "Διαδικασία υλοποίησης και παρακολούθησης των έργων - Τεχνικές και πρότυπα για την υλοποίηση των έργων της Πρόσκλησης 65 (Ψηφιοποίηση - Τεκμηρίωση - Ανάδειξη)" που οργανώθηκαν στα πλαίσια του Μέτρου 1.3 "Ανάδειξη, τεκμηρίωση και αξιοποίηση του Ελληνικού Πολιτισμού" - Πρόσκληση 65.

* * *

Εισήγηση του Δρ Σωτηρόπουλου Παναγιώτη με θέμα "Συμβολή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την κατάρτιση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος" στο Συνέδριο "Περιβάλλον και Απασχόληση: Συνέργιες και Προκλήσεις" που οργανώθηκε στις 7 Ιουνίου 2004 από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης στην Αθήνα.

* * *

Συμμετοχή των Ερευνητών του Ι.Π.Ε.Τ. Δρ. Ν. Τσιρλιγκάνη, Δρ. Ρ. Λούκου και κου. Γ. Πολυμέρη (Υποψήφιος Διδάκτωρ) στο 34th International Symposium of Archaeometry, που πραγματοποιήθηκε στις 3-7 Μαΐου 2004 στη Zaragoza (Ισπανία), με παρουσίαση των εξής τριών εργασιών: (α) «Investigation of the effects of the sampling and breaking techniques on the TL signal and mineralogical composition of the 'fine grains'», N. C. Tsirliganis, Z. Loukou, D. Papadopoulou, G. Polymeris, G. Papathanasiou, P.Kotsanidis, (β) «Application of fine-grain TL and single-aliquote OSL dating techniques to well and not well fired ancient ceramic materials», N. C. Tsirliganis, D. Tsiafaki, Z. Loukou, G. Polymeris, και (γ) «Micro-XRF analysis of ancient ceramics that exhibit color variations in their lateral cross-section», D. N. Papadopoulou, G. A. Zachariadis, A. N. Anthemidis, N. C. Tsirliganis, J. A. Stratis.

* * *

Ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε.Τ., καθηγητής κ. Χριστόδουλος Χαμζάς, παραβρέθηκε από τις 16 έως τις 20 Απριλίου 2004 ως προσκεκλημένος ομιλητής (invited speaker) στο Συνέδριο με θέμα "Advanced On-Site Laboratory for European Antique Heritage Restoration", το οποίο οργανώθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Culture 2000 στη Ρουμανία, όπου έδωσε ομιλία με θέμα "Digitization and archiving of archaeological sites".

* * *

Ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε.Τ., καθηγητής κ. Χριστόδουλος Χαμζάς, και ο κ. Παυλίδης Γεώργιος, μηχανικός πολυμέσων του Ινστιτούτου, πήραν μέρος στο συνέδριο «EVA 2004: Conference of Electronic Imaging and the Visual Arts», 29 March – 2 April 2004, Florence, Italy, όπου παρουσίασαν την εργασία των Δ. Τσιαφάκη, Ν. Τσιρλικάνη, Γ. Παυλίδη, Β. Ευαγγελίδη, και Χ. Χαμζά, με τίτλο «Karabournaki – Recording the Past: Digitization of an Archaeological Site».

* * *

Στις 23 και 24 Μαρτίου 2004 ο Δρ. Σωτηρόπουλος Παναγιώτης, Ερευνητής του Ι.Π.Ε.Τ., επισκέφθηκε την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή Σταύρου Ξαρχάκου. Ενημερώθηκε για θέματα λειτουργίας των θεσμών της Ε.Ε. και είχε επαφές με στελέχη υπηρεσιών της Commission σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού.

* * *

Η Δρ. Τσιάφακη Δέσποινα, Ερευνήτρια του Ι.Π.Ε.Τ., έλαβε μέρος στο Αρχαιολογικό Συνέδριο «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη. ΙΖ΄ Συνάντηση», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 9 έως 13 Φεβρουαρίου 2004, με δύο ανακοινώσεις, από τις οποίες η πρώτη είχε θέμα «Ανασκαφικές Έρευνες στο Καραμπουρνάκι κατά το 2002: ο αρχαίος οικισμός» - για την οποία συνεργάστηκε με τον καθηγητή Μ. Τιβέριο και την Δρ. Ε. Μανακίδου - και η δεύτερη «Καραμπουρνάκι 2003: Εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας στις ανασκαφικές έρευνες του αρχαίου οικισμού».

* * *
2003

Η Δρ. Τσιάφακη Δέσποινα, Ερευνήτρια του Ι.Π.Ε.Τ., προσκλήθηκε από το Princeton University Museum για να μιλήσει στο Συμπόσιο «Monsters and Mischwesen: The Human Animal in Early Greek Art» στις 22 Νοεμβρίου 2003. Ο τίτλος της διάλεξής της ήταν «Sphinx and Siren. Parallel routes and dual aspects of female killers in Early Greek Art».

* * *

Ο Δρ. Π. Σωτηρόπουλος παρέστη στη Διημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Εκπαιδευτικών ΤΕΕ για την Ανάπτυξη - Αναβάθμιση των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων, την Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 στην Ξάνθη, κατά την οποία εισηγήθηκε του θέματος "Αξιοποίηση υπολογιστικών και δικτυακών εφαρμογών στη Β/θμια Εκπαίδευση".

* * *

Ο Δρ. Ν. Τσιρλιγκάνης, επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Ι.Π.Ε.Τ., η κα. Ζ. Λούκου και η κα. Δ. Παπαδοπούλου, υπότροφοι του Ινστιτούτου, παρουσίασαν στις 23-27 Σεπτεμβρίου 2003 στο Διεθνές Συνέδριο «Instrumental Methods Analysis, Modern Trends and Applications (IMA ’03)», τις παρακάτω ερευνητικές τους μελέτες: “The Effect of Angle of Incidence in μ-XRF Spectroscopy of Various Material Samples” των N. Tsirliganis, D. Papadopoulou, R. Loukou, K. Dietrich, M. Schreiner και “Quantitative μ-XRF of Silicate Materials with Mono- and Polycapillaries” των K. Dietrich, Z. Loukou, M. Schreiner, N. Tsirliganis, D. Papadopoulou. Το Συνέδριο διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

* * *

Ο Δρ. Π. Σωτηρόπουλος, ερευνητής στο Τμήμα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Ι.Π.Ε.Τ. και ο καθηγητής Β. Γ. Μέρτζιος,, παρουσίασαν στο 10th International Workshop on Systems, Signals and Image Processing (IWSSIP’03), που διοργανώθηκε στην Πράγα, στις 10-11 Σεπτεμβρίου 2003, από το Czech Technical University και υποστηρίχθηκε από το European Association for Signal Processing (EURASHIP) και την IEEE, την εργασία τους με τίτλο «Nonlinear Coordinate Logic Filters: Fractal Modeling and Interpretations».

* * *

Η Δρ. Τσιαφάκη Δέσποινα παρέστη στο XVI International Congress of Classical Archaeology, που διοργάνωσε η Associazione Internazionale di Archaeologia Classica (AIAC) στις 23-26 Αυγούστου 2003, στο Harvard University Arts Museums της Βοστόνης, όπου παρουσίασε την εργασία των Δ. Τσιαφάκη, Α. Τσομπανόπουλου, Γ. Παυλίδη, Δ. Παπαδοπούλου, Δρ. Ν. Τσιρλιγκάνη, Β. Ευαγγελίδη και καθηγ. Χρ. Χαμζά με τίτλο «Archiving Cultural Objects in the 21st century: Pottery from Karabournaki”.

* * *

Ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε.Τ., καθηγητής κ. Χριστόδουλος Χαμζάς, και ο Ερευνητής του Τμήματος Πολιτιστικής Τεχνολογίας του Ι.Π.Ε.Τ., Δρ. Τσιρλιγκάνης Νέστωρ, παρεβρεθήσαν στη Διημερίδα που αφορούσε στην Ψηφιοποίηση του Πολιτιστικού Περιεχομένου, την οποία διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού στην Κέρκυρα, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, στις 27-28 Ιουνίου 2003. Έπειτα από πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού, ο καθηγητής κ. Χρ. Χαμζάς στα πλαίσια της Διημερίδας έδωσε ομιλία με θέμα «3D-GIS: Μια νέα προσέγγιση στην τρισδιάστατη ψηφιοποίηση Πολιτιστικών Αντικειμένων».

* * *

Ο Δρ. Π. Σωτηρόπουλος έδωσε εισήγηση με θέμα «Μαθησιακά αντικείμενα και Ολοκληρωμένα Διαδικτυακά Περιβάλλοντα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης», στην Ημερίδα «Σύγχρονες Εφαρμογές Τηλεπληροφόρησης και Διοίκησης», που οργάνωσε στις 12 Ιουνίου 2003 το Τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης των ΤΕΙ Ηπείρου.

* * *

Η Δρ. Τσιαφάκη Δέσποινα, ερευνήτρια του Ι.Π.Ε.Τ., έδωσε διάλεξη στο J. Paul Getty Museum στο Los Angeles, USA, στις αρχές Ιουνίου 2003, έπειτα από πρόσκληση του Μουσείου. Θέμα της διάλεξης ήταν οι ανασκαφικές έρευνες στον αρχαίο οικισμό στο Καραμπουρνάκι του Θερμαϊκού Κόλπου, που πιθανότατα συνδέεται με την αρχαία Θέρμη. Στη σύγχρονη έρευνα της περιοχής εφαρμόζονται και νέες τεχνολογίες και μέθοδοι, όπως η ψηφιοποίηση της ανασκαφής και αναλύσεις κεραμικών που γίνονται στο Ι.Π.Ε.Τ.

* * *

Ο Δρ. Π. Σωτηρόπουλος έδωσε εισήγηση με θέμα «Πώς αξιοποιούμε τις ΤΠΕ στη διαδιδακτική Πράξη», στα πλαίσια του ομότιτλου Σεμιναρίου Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού που διοργάνωσε το ΥΠΕΠΘ και ΔΙΠΟΔΕ στις 11 & 12 Απριλίου 2003 στην Αθήνα.

* * *

Ο ερευνητής του Ι.Π.Ε.Τ. Δρ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος και η υπότροφος κα. Δέσποινα Μακρή συμμετείχαν στις 7 Μαρτίου 2003 στο «Adaptive Hypermedia Workshop» στο CEDEFOP.

* * *

Ο Δρ. Π. Σωτηρόπουλος συμμετείχε επίσης τον Μάρτιο του 2003 σε μία διακρατική συνάντηση που οργανώθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος EQUAL στο Logrono της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, οι ομάδες εργασίας στις οποίες ανήκε ο Δρ. Σωτηρόπουλος ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη ενός Εργαλείου Αυτοδιάγνωσης Αναγκών σε Επιμόρφωση και Νέες Τεχνολογίες.

* * *

Η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Δρ. Τσιαφάκη Δέσποινα σε συνεργασία με τον καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγ. Μ. Τιβέριο, και τη Λέκτορα του ίδιου Τμήματος, κα. Ε. Μανακίδου, παρουσίασαν στα πλαίσια της 16ης Αρχαιολογικής Συνάντησης «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 13-15 Φεβρουαρίου 2003, το έργο τους που αφορά τις "Ανασκαφικές έρευνες στο Καραμπουρνάκι κατά το 2002: ο αρχαίος οικισμός".

* * *

Η Δρ. Τσιαφάκη Δέσποινα και ο Δρ. Τσιρλιγκάνης Νέστορας, ερευνητές του Ι.Π.Ε.Τ., μαζί με τον κ. Παυλίδη Γεώργιο, ειδικό τεχνικό επιστήμονα Εφαρμογών Πολυμέσων του Ινστιτούτου και σε συνεργασία με την Δρ. Σοφία Αντωνιάδου, επιμελήτρια στο Ίδρυμα Πιερίδη, παρουσίασαν στις 29 Ιανουαρίου 2003, ανακοίνωση στα πλαίσια της Ημερίδας με θέμα "Συντήρηση και Έκθεση Συντηρημένων Έργων. Προβλήματα Τεχνικά - Προβλήματα Αισθητικά" που διοργανώθηκε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα. Η εισήγηση είχε τίτλο: "ΑΛΗΘΙΝΑ ΨΕΜΑΤΑ: Η ψευδαίσθηση της διατήρησης στο χρόνο μέσα από την πραγματικότητα της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας" και πραγματεύεται τη συμβολή της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας στην συντήρηση και αποκατάσταση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς.

* * *

Αναζήτηση

Διακρίσεις

Επισκεφθείτε